Arbūzų auginimas

Dilgėlių raugas daržovių tręšimui

Dilgėlių raugas

Noriu priminti seną gerą dilgėlių raugu tręšimo būdą, kuris tinka ne tik arbūzams, bet ir kitiems augalams.

Mes darome taip:

🌱Prirenkame dilgėlių, sudedame jas į plastikinę talpą (statinė, didesnis kibiras, ar ką tik turime). Dilgelėmis užpildome maždaug 3/4 talpos tūrio, užpilame šiltu vandeniu, uždengiame ir palaikome 1,5-2 savaites. Kasdien arba kas kelias dienas pamaišome. Kai baigiasi rūgimo procesas (raugas nustoja putoti, tampa tamsus) semiame antpilą, nukošiame (galima ir nekošti) ir santykiu 1:10 praskiedžiame vandeniu. Augalą palaistome 1 litru šio tirpalo.

Rūgimui pagreitinti galima naudoti šviežias mieles, bet mes paskutiniu metu nenaudojame, saulė ir šiluma puikiai atlieka savo darbą ☀️.

Dilgėlių rūgimo kvapo švelninimui galima įmesti valerijono šaknies.

Dilgėlių antpilu augalus laistome 1 kartą per sezoną, geriausia laistyti, kai apsiniaukę, po lietaus.

Palaistome praėjus maždaug dviems savaitėms po daigų pasodinimo.

Dilgėlių sudėtyje yra tokių cheminių elementų kaip kalis (34 proc.), kalcis (37 proc.), magnis (6 proc.), vitaminų A, B, E, K, organinių rūgščių, taninų, fitocidų ir kt. Kalis, kalcis ir magnis būtini visų rūšių augalams, kad jie gerai vystytųsi. Dilgėlių lapuose esantis vitaminas K dalyvauja svarbiame fotosintezės procese ir didina augalo imunitetą. 🌱🍉

p.s. rekomenduoju naudoti gumines pirštines!