Janosik arbūzas – neįprastas ir labai patrauklus arbūzas iš Lenkijos. XVII amžiuje, šiuolaikinėje Lenkijoje ir Slovakijoje, jaunas plėšikas, vardu Janosik, vadovavo plėšikų būriui. Jie buvo laikomi patriotais, kurie apiplėšdavo turtingus pirklius, tačiau grobį pasidalindavo su vargšais. Tai buvo kilni ir riteriška plėšikų grupė, kuri niekada nepakenkė apiplėštoms aukoms, o kartą net padėjo sužeistam kunigui. Janosik garbei ir buvo pavadinta ši arbūzų veislė iš Lenkijos.
Šis arbūzas, kaip ir jo bendravardis, laužo taisykles. Nors arbūzai yra atogrąžų kraštų, šilumą mėgstančios daržovės, tačiau kruopštaus veisimo ir atrankos dėka, Janosik arbūzai puikiai auga ir šiaurinių kraštų daržuose. Prinokusius arbūzus Janosik galite skinti praėjus vos 80 dienų po pasodinimo. Ši veislė yra labai paplitusi savo gimtojoje šalyje, puikiai dera ir Lietuvoje.
Janosik yra viena iš labiausiai mėgėjų vertinamų geltonųjų arbūzų veislių, arbūzai ne tik puikaus skonio, bet ir nuostabiai atrodo bei puikiai papildo standartines raudonos rūšies veisles, tokias kaip Sugar Baby. Nedaug arbūzų gali pasigirti tokia garsia reputacija dėl savo skonio, kuris yra tikrai intensyvus ir įsimintinas. Minkštimas ryškiai geltonas, labai sultingas, saldus, tvirtas, turi nedaug sėklų.
Veislė turi stabilų ir didelį derlių, taip pat atsparumą žemai temperatūrai. Skirta auginti atvirame grunte ir plėveliniuose šiltnamiuose. Arbūzas Janosik užaugina tvirtus, geros kokybės ir vienodos formos vaisius, svoris siekia 2,5 iki 4,5 kg.
Žymė IŠBANDYTA LIETUVOJE reiškia, kad šias veisles esame patys auginę lietuviškomis sąlygomis 2022-2023 metais.
Janosik pas mus užaugo maždaug 2,5 – 4 kg. Daugiau buvo mažesnių vaisių, negu didesnių, tačiau mėgstantiems per kartą suvalgyti arbūzą, – tobulas svoris. Pirmas įspūdis truputį klaidino, lyg norėjosi saldesnio, ryškesnio skonio lyginant su kitomis geltonųjų arbūzų veislėmis. Tačiau ragaujant antrą, trečią – vis labiau ėmė patikti! Ypatingai skanus palaikytas truputį šaldytuve, nes puikiai atgaivina ir neturi to net per didelio kartais geltonųjų arbūzų saldumo.